Alt om varmepumper

Alt du behøver at vide om varmepumper

Har du nogensinde hørt om en varmepumpe, og hvordan den virker?

Naturligvis bevæger varmeenergi sig fra en højere temperatur til en lavere temperatur. For eksempel, når vi holder en kop varm kaffe, mærker vores hænder varmen fra koppen, fordi varmen overføres fra kaffen til koppen og derefter til hænderne ved ledning. Varmereceptorer i vores hænder sender signaler til hjernen, og hjernen fortolker den varmefornemmelse, vi føler.

Varme kan også overføres fra lav temperatur til høj temperatur ved hjælp af en maskine kaldet en varmepumpe. Eksempler på varmepumper, vi ofte møder dagligt, er klimaanlæg (AC) og køleskabe.

Er det lovligt at lave mine egne ledninger?

Alle kan ændre deres ledninger, hvis de har erfaringen til det. Husk, at det er ekstremt farligt at lave dine egne ledninger. Du kan komme til skade og forårsage dødelige kvæstelser, der kan føre til døden, hvis ledningerne er forkert placeret og organiseret.

Så for at forhindre noget forfærdeligt i at ske, anbefaler vi dig stærkt at kontakte et pålideligt firma for det. Hvis du tilfældigvis bor rundt i Danmark, ville et af de gode valg være Elektriker i køge. Kontakt dem med det samme for at få de bedste løsninger.

Hvordan virker en varmepumpe

Måden varmepumpen fungerer på er baseret på princippet om dampkompressionscyklussen. Denne cyklus bruger et kølemiddel, som generelt har et lavt kogepunkt. I en dampkompressionscyklus går kølemidlet gennem kompressions- og ekspansionscyklusser for at ændre dets fase fra væske til damp eller omvendt. Denne cyklus kræver arbejde (strøm) udefra, generelt i form af elektrisk energi.

Dampkompressionscyklussen kræver to hovedkomponenter: kompressoren og ekspansionsventilen (ekspansionsventil). Enkelt sagt kan denne cyklus opdeles i fire processer.

Proces 1-2: Kompression

I denne proces kommer kølemidlet ind i kompressoren i en mættet dampfase. Tryk påføres af kompressoren, så kølemiddeltemperaturen stiger over kogepunktet og går over i den overophedede damp-/gasfase.

Kompressoren er den del, der kræver mest strømforsyning. Kølemidlets entalpi øges på grund af denne kompressionsproces. Kølemiddeltemperaturen i denne proces stiger flere gange over udelufttemperaturen.

Proces 2-3: Kondensation

I denne fase passerer kølemidlet gennem en varmeveksler. Varmen fra kølemidlet udveksles med udeluften. Udendørsenheden er udstyret med en ventilator til at skubbe udeluften gennem varmeveksleren, hvilket muliggør varmeoverførsel fra kølemidlet til udeluften.

Vi kan mærke, når klimaanlægget kører, luften i nærheden af ​​udendørsenheden er varmere, eller luften bag køleskabet er varm, når det er i drift.

Varmen i kølemidlet reduceres, og kølemidlet gennemgår et faseskift fra overophedet damp til en flydende fase. I mellemtiden ændrede kølemidlets temperatur og tryk sig næsten ikke. I denne fase oplever kølemidlet en reduktion i entalpien.

Proces 3-4: Udvidelse

Dernæst kommer kølemidlet ind i ekspansionsventilen, hvor trykket sænkes. Som følge heraf falder temperaturen adskillige grader under vands frysepunkt. I denne proces er der ingen ændring i entalpien, og fasen skifter fra væskefasen til overgangsfasen (væske-gas).

Proces 4-1: Inddampning

Denne proces sker i indendørsenheden, hvor det kolde kølemiddel ledes gennem spolen (der fungerer som varmeveksler), hvor luften i rummet ledes og kommer i direkte kontakt med spolen.

Der kommer køligere luft ud på grund af varmeoverførsel fra luften til kølemidlet. Omvendt får kølemidlet varme, så entalpien øges. En stigende temperatur ledsager ikke tilførsel af denne varme, men kølemiddelfasen skifter fra væske-gas-fasen. For at sikre den korrekte installation skal du bede om hjælp fra pålidelige virksomheder, som for eksempel elektriker køge.

Dampkompressionscyklus varmepumpen er den mest almindeligt anvendte. Derudover er der også en anden varmepumpeteknologi, nemlig Solid State Heat Pump gruppen.

Det kaldes det, fordi der næsten absolut ingen væske eller gas bruges, kun fast stof. Denne gruppe omfatter termoelektrisk køling, magnetisk køling og termoakustisk køling.

Hvad påvirker effektiviteten af en varmepumpe (f.eks. klimaanlæg)

Masser. For eksempel udelufttemperatur, rumtemperaturindstillinger, indendørs varmekilder, rumisolering, varmepumpestyringssystemer, brug af invertere og så videre.

Hvis udelufttemperaturen for eksempel er for varm, eller indendørstemperaturen er indstillet for lavt, kræves der mere elektricitet.

Moderne klimaanlæg er udstyret med en inverter til at regulere kompressorens output. Når kølebelastningen ikke er for stor, behøver kompressoren ikke at køre med maksimal kapacitet, hvorved det elektriske input reduceres.

Find de bedste elektrikere i nærheden af mig

Indhent et tilbud